De Belastingdienst moet uiterlijk vóór 1 januari 2020 het Burgerservicenummer uit het BTW- nummer verwijderen en nieuwe nummers verstrekken.


De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gekomen tegen het gebruik van het BSN in het BTW- nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het BTW- nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is.


Daarom is besloten dat alle eenmanszaken en ZZP`ers vóór 1 januari 2020 een nieuw BTW- identificatienummer krijgen en hun eigen administratie daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Het nieuwe BTW- nummer dient u o.a. op uw facturen en website te vermelden.


In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer in gebruik. Dat kan ook omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waar het BSN voor is bedoeld. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.

Mocht u dit jaar nog nieuwe facturen of briefpapier laten drukken houdt dan rekening met deze wijziging.

 

Heida NieuwehorneHeida Accountancy B.V.
Schoterlandseweg 32
8414 LW Nieuwehorne
Tel. 0513 541765

Baukje de Jong – de Vries is sinds 15 januari 2007 bij ons kantoor werkzaam. Na een carrière bij een notariskantoor stapte zij over naar de accountancy. Naast assistent accountant is zij bij binnenkomst het eerste aanspreekpunt en staat u graag te woord.